Choď na obsah Choď na menu
 


Sibírsky Husky :*

 Vzhľad

Sibírsky husky je pes strednej veľkosti. Hlava je primeraná k telu. Mozgová časť je mierne klenutá, zužuje sa smerom k očiam. Stop je výrazný. Stredne dlhý, rovný nos je ukončený ňufákom čiernej, pečeňovej a u bielych psov mäsovej farby. Skus je nožnicový. Stredne veľké, trojuholníkovité uši sú vysoko nasadené. Oči sú mandľového tvaru a môžu byť modré, hnedé alebo každé inej farby. Telo je obdĺžnikového rámu so silným, ale nie veľmi širokým hrudníkom. Chrbát je stredne dlhý a mohutný. Hrudné končatiny sú rovné a panvové končatiny sú rovnobežné so stehnami. Labky sú oválne, kompaktné. Chvost musí byť dobre osrstený. Husky sa pohybuje elegantne.Husky má stredne dlhú srsť s veľmi hustou podsadou. Povolené sú všetky farby od čiernej po čisto bielu so znakmi, avšak typický husky má masku.

Temperament

Husky je priateľský pes s veľmi živým temperamentom. Nikdy nie je agresívny voči ľuďom. Je veľmi inteligentný, prispôsobivý a samostatne uvažujúci pes. Toto plemeno vyžaduje zamestnanie a veľa pohybu. Nie je preto vhodné pre ľudí zdržujúcich sa prevažne doma. Keďže ide o inteligentné plemeno, treba ho dôsledne vychovávať od útleho veku. Nutná je tiež socializácia s inými psami a zvieratami.

Využitie

Sibírsky husky patrí medzi najobľúbenejšie severské saňové psy. Využitie nachádza predovšetkým na preteky psích záprahov. Nie je síce vynikajúci šprintér, vyhovujú mu však stredne dlhé a dlhé trate. Medzi ďalšie disciplíny patria pulka a skijöring, bikering, caniscross, weight pulling, jogging. Veľmi obľúbený je aj ako výstavný pes. Pre svoju nekonfliktnú povahu je vhodný aj na canisterapiu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.